Ontdek de verhalen van de kwelders

Presentatie van de kwelders

Op slechts 15 minuten van de camping

Ontdek de zoutmoerassen van Guérande, een unieke historische en natuurlijke plek in de Pays de la Loire. De zoutmoerassen van Guérande zijn een bevoorrechte plek waar een duizend jaar oude traditie in stand wordt gehouden. De totale oppervlakte van bijna 2.000 hectare vertegenwoordigt een regionaal erfgoed van onschatbare waarde. De zoutzieders hebben meer dan duizend jaar geschiedenis bewaard op deze plek, een van de weinige plekken aan de kust die gespaard is gebleven van industriële activiteit.
Ze produceren een kostbaar en zeldzaam product op traditionele wijze, waarbij de omringende flora en fauna behouden blijven.
Het gebied ligt in het westen van de regio Pays de la Loire in de gemeenten Batz-sur-Mer, Guérande, Le Croisic, La Turballe en het stroomgebied van Mès en werd in 1996 uitgeroepen tot beschermd gebied. De zoutpannen die het zout Guérande Trad Y Sel produceren zijn de meest noordelijke zoutpannen van Europa.

Marais salants

Activiteiten in verband met de kwelders

Musée des marais salants

Ontdek de wereld van de zoutmoerassen en het leven van de zoutwerkers vroeger en nu door een bezoek te brengen aan de volgende toeristische sites: Maison des Paludiers (Saillé), Terre de Sel (Pradel), rond de Traict du Croisic, van 1.650 hectare, in de gemeenten Guérande, Batz-sur-Mer en La Turballe. Je kunt de zoutmoerassen tussen april en oktober verkennen onder begeleiding van een gids. Als de weersomstandigheden en de seizoenen gunstig zijn, kun je het geluk hebben er te zijn wanneer het grof zout of fleur de sel wordt geoogst.

Kwelder Museum

Ontdek alle facetten van de zoutmoerassen en de geschiedenis van het zout van Guérande in een niet te missen museum in Batz-sur-Mer.
Het Kwelder Museum is het hele jaar geopend. De openingstijden variëren afhankelijk van het seizoen.

Geschatte gemiddelde duur van het bezoek: 50 minuten (exclusief entertainment en tijdelijke tentoonstellingen).
Museum van de Zoutpannen
Informatie: 02.40.23.82.79
*** Voorkeurtarief op vertoon van het polsbandje ***

Geschiedenis en belang van zoutproductie

Proces en productie van zout

Het zoutproductieproces bestaat uit verschillende stappen: Het vullen van de rustbassins, kristallisatie, irrigatie, het verzamelen van het zout, opslag en verpakking. Tijdens het vullen wordt pekel op de platforms gegoten om ze bloot te stellen aan de zon en de wind.
De kristallisatie duurt ongeveer vier uur en de pekel verandert in zoutbloemen. Tijdens de irrigatie wordt de pekel geroerd om de kristallisatie te versnellen. Het zout wordt met water opgevangen in de vaten en gezuiverd voordat het wordt opgeslagen en geëtiketteerd.

Betekenis van het zout van Guérande in de plaatselijke geschiedenis en cultuur

Het zout van Guérande is belangrijk voor de geschiedenis, cultuur, economie en gastronomie van de streek. De traditionele zoutproductie gaat terug tot de oudheid en Guérande was een belangrijk productiecentrum in de Middeleeuwen. De traditionele knowhow wordt nog steeds gebruikt om het zout te oogsten, waardoor het een symbool van de regio en een uitstekend product is. Het zout van Guérande staat bekend om zijn kwaliteit en speciale smaak en wordt gewaardeerd door chef-koks en hobbykoks. De zoutproductie is een belangrijke economische sector voor de regio en trekt ook elk jaar talrijke toeristen.

Niet-contractuele foto's, video's en plannen